Med
Med je výborným a biologicky vysoce
hodnotným přírodním produktem a
téměř jedinou potravinou, která hned po
požití přechází přímo do
krve člověka.
Med je potravina přírodního charakteru
složená převážně z lehce stravitelných
cukrů glukózy a fruktózy.
Hlavní složky medu:
- Fruktóza
- Glukóza
- Voda
- Enzymy
- Vitamíny ( B1, B2, B3)
- Minerální látky
(Sodík,Hořčík,Fosfor,Draslík,Vápník,Železo)
- Organické kyseliny
- Aminokyseliny
více ZDE . Obsah
minerálních látek viz ZDE.
Druhy medu
Medy dělíme na dva
druhy: květový
a medovicový.
Medovicový med je na pohled tmavý a krystalizuje
o mnoho později než květový.
Tato
vlastnost krystalizace je zcela přirozená každému
nefalšovanému medu s výjimkou medu
akátového, který nekrystalizuje i rok.
Rychlost krystalizace závisí na poměru
jednoduchých cukrů glukózy a fruktózy.
Dá se říci, že krystalizace je zpravidla znakem
pravosti medu.
Květový
med
Neboli nektarový,
vzniká sběrem pylu a nektaru z
květů bylin a stromů.
Rostlina používá nektar jako lákadlo
na včely i jiný hmyz
Nektar je výměšek rostlinných
žláz, které se nachází
nejčastěji ve květu.
Nektar je zjednodušeně řečeno - vodní roztok
cukrů (asi 40 %), obsah vody kolísá mezi 15
– 90 %. Z cukrů převládá v
čerstvém nektaru sacharosa, glukosa a fruktosa a to v
různém poměru podle toho o jakou rostlinu jde.
Včely-létavky přinesou v
medném váčku sladinu do
úlu, kde ji předají úlovým
včelám. Ty uloží řídký
nektar (60-70 % vody) do buněk a postupně jej
přenáší,
zahušťují a obohacují o
výměšky svých žláz.
Klesne-li obsah vody na zhruba 18 %, med v buňkách
zavíčkují a skladují na
bezsnůšková období - nijak se
nekazí.
Medovicový
med
Vzniká
složitějším způsobem. Mšice,
červci
mery puklice aj. (souhrnně se jím říká
producenti
medovice) nabodávají rostlinná
pletiva(sítkovice,rourky),
kterými proudí
míza(rostlinná šťáva)
bohatá
na živiny, hlavně cukry.
Mízu vysávají svými
ústními orgány, dále
pak prochází potrava
přes filtrační komoru,v které zadržují
aminokyseliny(bílkoviny) a přebytečná voda a v
ní obsažené cukry jsou vylučovány jako
medovice aniž by prošly vlastním
zažívacím traktem(medovice tedy není
žádným výkalem hmyzu)
Medovice je tedy vylučována ven
po kapkách na větve, listy, pupeny nebo
jehličí , odkud ji včela medonosná
sbírá.
Čerstvá medovice obsahuje až 80% vody, podstatnou
část medovice tvoří cukry, kde je
nejvíce zastoupena sacharosa, glukosa a fruktosa, z
dalších látek jsou tam obsaženy
minerální látky,
vitamíny, barviva a
aromatické látky. chemické
složení - viz ZDE
Květový
nebo medovicový?
Květový med obsahuje kromě
jiného i mnoho bílkovin rostlinného
původu. Vyšší přísun
bílkovin je vhodný pro děti,
pacienty po těžkých operacích nebo
úrazech – všude tam, kde je potřeba
rychlá obnova tkání.
Květové medy jsou lépe stravitelné a
nezatěžují organizmus jako med medovicový
(tmavý,lesní).
Medovicový med je zvláště
vhodný pro lidi s
vleklým nebo akutním onemocněním
dýchacích cest a pro nízký
obsah
bílkovin jsou velice prospěšné pro
pacienty s
onemocněním ledvin.Medovicový med obsahuje mnohem
více minerálních látek.
tabulka viz ZDE
Med a
Zdraví
Konzumací medu se
chráníme před různými nemocemi:
Angínou, rýmou, chřipkami atd..
Med
prospívá dětem i dospělým,
mladým i starým, nemocným i
zdravým. Pamatujme, že „denně jedna
lžíce medu dělá z dědy neposedu", což
svědčí i o jeho pozitivním vlivu na
naši potenci.
Všechny tyto vlastnosti
má jen pravý včelí med.
Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu,
příznivé ovlivňuje krevní oběh,
vyživuje srdce, obsahuje látky pro tvorbu kostí,
posiluje nervovou soustavu, klidný spánek, paměť
a přispívá ke klidnému
spánku, duševní pohodě a
veselé náladě.
Kdysi byl výsadou
králů dnes si ho může dopřát prakticky
každý.
Med versus kafe
Med
Při fyzickém
vyčerpání,
zejména při namáhavé práci,
těžkém
sportu nebo po dlouhém turistickém
výšlapu
oceňíte med jako okamžitý zdroj
nové energie, která je doslova během několika
desítek vteřin u každé vyčerpané buňky
vašeho těla. Postačí jedna
polévková lžíce medu a vy budete
cítit, jak se vám do žil vrací
síla. Podobné účinky má med
také ve stresových
situacích.
Lžící medu se vyčerpaný člověk velmi
rychle
osvěží. Někteří sportovci
užívají před
závodem posilňující nápoj
ve složení
1,5 1 citrónové nebo pomerančové
šťávy, 20 lžiček kondenzovaného
mléka a 250
g medu. Je to neškodný a
legální doping.
Kafe
Kafe je dráždidlo. Nedodává tělu
žádnou výživu či přirozenou sílu.
Prvý účinek je
povznášející, jakoby
posilující. Je to však jen
klamná síla.
Úleva, kterou poskytuje je okamžitá a
dostaví se dříve než je žaludek má čas
strávit.
Z toho
vyplývá, že to, co ti,
kteří užívají tato
dráždidla považují za sílu, je jen
podráždění žaludečních nervů,
které se přenáší do mozku,
co dále podněcuje činnost srdce a
přináší chvilkové
povzbuzení celému tělu. Člověk
zapomene na
únavu a jako by měl více síly. Mozek
se vyburcuje, člověk lépe myslí.
Jakmile vliv dráždění vyprchá,
nepřirozená energie ochabne a nastává
úměrný úbytek schopností.
Člověk se cítí slabý a
malátný, úměrně předchozímu
umělému vzestupu energie vyvolané
kávou.
Kafe odčerpává sílu
z nervů a ponechává je pak značně
oslabené. Lidé závislí na
kávě trpí bolestmi hlavy, nervovou
slabostí a jsou často nemocní.
Nejnebezpečnější je, že tyto
špatné účinky se často
přisuzují něčemu jinému.
Příroda potřebuje čas, aby vyčerpanou energii nahradila.
Jsou –li však její síly
vybičovány užíváním
dráždidel, ubývá činnost s
každým použitím pravé síly.
Člověk může přechodně pod vlivem těchto nápojů
(kafe,čaj-ruský,čínský,indický)
vykonat více práce, ale časem nebude moci
své síly vyburcovat a nakonec
vyčerpaná příroda předčasně vypoví.
čerpáno
z CD 421-425, 2T 64-65